Hjerteanfald og hjertestop er generelt associeret med ældre mennesker eller de mennesker, der har hjerteproblemer. Den uheldige sandhed er dog, at alle – unge, ældre, sunde eller usunde – kan få hjertestop uden varsel. Hvis man er efterladt uden behandling, kan et resultat af sådan et angreb være dødeligt. Førstehjælp kræver særlig træning, men i tilfældet af hjertestop kan en hjertestarter også gøre en betydelig forskel. Ikke alle mennesker er lært op i førstehjælp, selv om genstarthjertet.dk er store fortalere for, at man bør være det. En hjertestarter kræver heldigvis ikke samme erfaring, men du bør stadig kende til apparatet, da du vil blive udsat for et voldsomt pres i situationens alvor.

hjertestarter

Hvornår skal en hjertestarter anvendes?

En hjertestarter bruges åbenlyst altså som et supplement til førstehjælp, men det bruges mere specifikt til ventrikelflimren og generelle rytmeforstyrrelser. Dette sker, når hjerterytmen forstyrres, hvilket følger til, at der ikke kan pumpes blod ud i kredsløbet. Ved at anvende elektrisk chok gennem en hjertestarter, kan maskinen genetablere hjertets neutrale rytme. Det er kritisk at anvende en hjertestarter på patienten indenfor de tre første minutter. Her udøver man typisk førstehjælp, men det skal understreges, at man godt må og kan anvende hjertestarteren indenfor de første tre minutter. 

Forholdsregler inden brug af en hjertestarter

Symptomer på et hjerteanfald kan inkludere mangel på respons, uregelmæssig eller fraværende puls samt unormal vejrtrækning. Før man anvender hjertestarteren, er det vigtigt, at hverken patienten eller hjertestarter-brugeren er i nærheden af vand. Patienten må flyttes til et tørt område eller tørres af, før hjertestarteren kan anvendes. Alt metal, inklusiv halskæder, skal også flyttes fra patienten for at undgå elektriske forbrændinger. Eventuelt brysthår bør også fjernes, hvis patienten har dette. Brysthår kan nemlig forhindre elektroderne fra at klistre, hvorfor en barbering kan blive nødvendig. De fleste hjertestartere indeholder en skraber, og det gør vores fra genstarthjertet også.

Så snart patienten er klar, er det vigtigt, at ingen andre rør kroppen, når maskinen er i gang. Vores hjertestarter har også en guide, der løbende hjælper dig og gennem højttalere guider dig i forløbet. Det kan i sidste ende bare blive afgørende, hvis du kender til apparatet på forhånd, da tiden du sparer med at kunne det her, kan blive så definerende.

Vær med til at redde liv med en hjertestarter

Årligt rammes ca. 3500 mennesker af hjertestop uden for hospitalet, og af disse overlever alt for få. I øjeblikket er det kun omkring 13%, der overlever, og i 6 ud af 10 tilfælde ydes der genoplivning, før ambulancen ankommer. Disse tal skal vi øge i fællesskab, og det er også målet hos genstarthjertet.dk. Vi hjælper private og erhverv med førstehjælp og hjertestartere, så disse tal kan stige, og så vi sammen kan redde flere liv uden for hospitalerne. Det er en myte, at det er svært at yde genoplivning. Det er let at lære, men det kræver, at man vil det. Det er ikke kun professionelle, der kan genoplive ved hjertestop. For hvert minut der går i situationen, uden at gøre noget, øges risikoen for, at det udsatte individ ikke forbliver iblandt os. Dét skal vi lave om på.

hjertestarter

Hos Genstarthjertet kan du både leje og købe en hjertestarter, og du kan få gavn af den, uanset hvor du vælger at plante den. Læs meget mere om mulighederne her. Ydermere afholder vi førstehjælpskurser, som kan bruges i flere forskellige sammenhænge. Du kan læse mere om vores førstehjælpskursus i forbindelse med hjertestop lige her. Hvis du er øvet i begge dele, kan dine kompetencer komme menneskeliv til gode. Hvis du har spørgsmål til vores kurser eller produkter, kan du altid kontakte os via kontaktformularen.

Ring til os