hjertestarterHvordan skal man vedligeholde hjertestarter?

Hvordan skal man vedligeholde hjertestarter?. Din hjertestarter er en maskine, som altid skal være klar til at kunne redde liv, hele året rundt. Det anbefales også, at du hænger din hjertestarter udenfor, så den altid er tilgængelig. Det er rigtigt vigtigt, at du sørger for, at din hjertestarter altid fungerer. TV2‐nyhederne skrev d 16/11-2018, at hver anden hjertestarter ikke fungerede pga. manglende vedligeholdelse af dem. Genstarthjertet vil gerne give nogle tips og råd til, hvordan du vil holde din hjertestarter opdateret i din forening, idrætsklub eller på virksomheden.

Tips til vedligeholdelse af din hjertestarter

 

  • Handel med fagfolk: Det er rigtigt vigtigt, at virksomheden, som du køber din hjertestarter af, er autoriseret forhandler af produktet. På den måde er du altid sikker på, at der altid bruges originalt vedligeholdelses komponenter på netop din hjertestarter. Hos en autoriseret forhandler vil du også kunne få de tips og råd til, hvordan du selv vedligeholder, hvilke ting du skal være opmærksom på med din hjertestarter, og andre faglige, gode råd. I dag er der mange steder, f.eks. hos supermarkeder, kontorforsyninger og andre virksomheder, der ikke vil kunne leve op til den faglige rådgivning indenfor produkterne – både i købet, men også efterfølgende. Hos Genstarthjertet.dk går vi meget op i kvalitet og forhandler kun produkter, som er FDA godkendte.

 

  • Elektroder og batteri: En god ting, når man ejer en hjertestarter, er at notere datoen ned for udløbet på elektroderne og batteriet. Der findes flere ordninger på, hvordan din vedligeholdelse foregår. Tit og ofte har ejeren af hjertestarteren en serviceaftale, eller så har de selv stået for vedligeholdelsen. På eks. Zoll AED+‐hjertestarteren står datoen for, udskift flere forskellige steder. Datoen står både på indpakningen til elektroderne, samt en gul plombering, som trækkes ud gennem låget. Elektroder og batteri er der 5 års holdbarhed på, og man skifter begge dele samme tid. Det anbefales at bestille batteri og elektroder 1-2 måneder før udløb på disse.

 

Kontrol, Kontrol – kontrol!

 

  • Udpeg en hjertestarter ansvarlig: På de fleste virksomheder, institutioner, klubber o.lign., som ejer en hjertestarter, er der også udpeget en hjertestarter ansvarlig. Denne person kunne være hvem som helst, men tit og ofte er det en pedel, arbejdsmiljøkoordinator, leder eller medarbejder, som får ansvaret for at efterse hjertestarteren. Størstedelen har registreret hjertestarteren på Trygfondens hjemmeside – Hjertestarter.dk, hvor man også kan udfylde dato for udløb på batteri samt elektroder, og hvem man evt ønsker, skal komme at servicere den. På den måde er der flere muligheder for at blive mindet, om det er ved at være tid til eftersyn.

 

  • Udfør kontrol: Gør det til en vane jævnligt at efterse hjertestarteren gerne 1-2 gange i kvartalet eller oftere. De fleste hjertestartere vil køre både daglige ugentlige, månedlige samt årlige test af enheden. Man skulle drifts‐problemer opstå, så er det rart at have, står på sin egenkontrol af enheden. Mange hjertestartere vil komme med en visuel og/eller auditivt signal, som vil gøre opmærksom på problemer. Alt efter producent vil der være forskellige procedurer for, hvordan fejlen udbedres. Størstedelen af fejl, kan du selv udbedre. Er du det mindste i tvivl om, hvordan du skal udbedre fejlen, så tag fat i leverandøren eller anden virksomhed, som forhandler produktet.

Det sker der med din hjertestarter efter brug

 

  • Efter brug: Når en hjertestarter har været brugt, vil den blive bragt til sygehuset for udlæsning af data til statistikker samt udvikling af kommende hjertestartere. Alt efter hvilken model der er tale om, kan der også i nogle tilfælde tilkøbes moduler, som optager samtale, mens enheden er i brug. Hurtigst muligt herefter vil hjertestarteren returneres til ejeren igen. I nogle tilfælde vil den være reetableret andre tilfælde skal du kontakte din leverandør for at få tilsendt nye elektroder og batteri.

 

  • Placering udenfor: Hvis din hjertestarter skal være placeret udenfor, er det vigtigt, at det er i et ordentligt skab. Nogle skabe er lavet i plast andre i stål. Alt efter hvilken model man er på udkig efter, vil holdbarheden være der efter. Mange plast skabe ser man hænge rundt omkring i landskabet, men problemet ved den hårde plast er, den svækkes over år. De er kendt for at knække i “kroge” eller hængsler, når de har hængt nogle år. Køber man et rustfrit skal, er holdbarheden det længere.

 

Ring til os