112-app hentet 800.000 gange
Den populære 112 app er hentet over 800.000 gange, men i løbet af foråret bliver den muligvis pillet af igen for nye brugere.
112-app’en vil stadig kunne benyttes af eksisterende brugere, og vil derfor stadig godt kunne afgive positionsdata til alarmcentralen, når en person foretager alarmopkaldet igennem app’en.
112-app blev lanceret i 2013 hvor den blev hentet og anerkendt hurtigt at Danskerne. Appen er hentet over 800.000 gange, og den sender GPS signalet videre til alarmcentralen samtidig opkaldet foretages. På den måde får man hjælp hurtigere. Erfaringerne med App’en viser nemlig, at alarmcentralen håndterer opkaldende hurtigere som foretages gennem app’en, mens mængden af opkald fra 112-app er relativt begrænset.
Foråret 2019 forsvinder app’en måske
Rygterne går på at det er ved at være slut, med 112-app’en. Ifølge Rigspolitiet betyder “nye krav fra en af ejerne af styresystemerne til smartphones”, at 112-app’en i løbet af foråret 2019 ikke længere vil være tilgængelig for nye brugere. Den nye teknologi som kaldes AML (Advanced Mobile Location) som allerede er i de fleste mobiltelefoners styresystemer. En person, der ringer 1-1-2 fra en smartphone, hvor AML er aktiveret, skal ikke tænke over lokationen, for at dataen afgives.
Rigspolitiet her i samarbejde med øvrige myndigheder derfor igangsat en række initiativer, for at skabe grundlaget for den nye teknologi. Alarmcentralernes eksisterende tekniske systemer er tilpasset, så den nye teknologi kan integreres, men der skal også laves aftaler med forskellige private udbydere af teknologien.
Lovgivning skal være på plads
Ibrugtagningen kræver at Databeskyttelses retslige regler, som skal beskytte borgernes rettigheder i forbindelse med, at oplysningerne med lokationen sendes fra en smartphone til 112 vagtcentralen. Systemet skal ikke aktiveres for den enkelte bruger, men ligger allerede i styresystemet. Der kan derfor ikke ske en differentieret AML aktivering på baggrund af eksempelvis registrering på en hjemmeside.
Rigspolitiet forventer udfasningen af 112-app’en, når AML er indført.
ligesom ibrugtagningen af AML skal være i overensstemmelse med de databeskyttelsesretlige regler, som skal sikre borgernes rettigheder i forbindelse med, at oplysninger om lokation sendes fra telefonen til 112.
Fordi AML ligger i telefonens styresystem, skal det ikke aktiveres for enkeltbrugere, men for alle brugere af det givne styresystem inden for en bestemt region eller landegrænse. Der kan derfor ikke ske en differentieret AML-aktivering på baggrund af eksempelvis enkeltbrugeres registrering på en hjemmeside.
Rigspolitiet forventer, at 112-appen helt udfases, når AML er indført.
Kilde: Beredskabsinfo.dk