Et førstehjælpskursus er en forudsætning for mange vigtige ting her i livet. Et kørekort og anden færdselsrelateret førstehjælp, og vigtigst af alt kan du uanset formålet redde liv ved at kunne det. En ting er at lære det, en anden er at huske det flere år efter. Det er heldigvis lovpligtigt, inden man kan få sit kørekort, men mange mennesker glemmer også det elementære på et førstehjælpskursus senere i livet.

Hos Genstarthjertet forstår vi åbenlyst vigtigheden af førstehjælpen, men vi vil gerne udbrede denne blandt danskerne, således at vi kan sammen kan redde flere liv, end vi gør på nuværende tidspunkt.

Hvad består et førstehjælpskursus af?

Der findes adskillige formål for førstehjælpen, men fælles for dem er, at man kan redde liv. De forskellige typer førstehjælp er blandt andet forud for ulykker (eksempelvis færdselsulykker), hjertestop, sygdomme, småskader, blødninger, kemiske påvirkninger eller lignende. Det kan også være i forbindelse med ulykker i vandet (på stranden), hvor det er fundamentalt at kunne udøve førstehjælp, som øger sikkerheden i vandet. Som du måske kan fornemme er et førstehjælpskursus meget brugbart i de fleste nødsituationer.

Ved et førstehjælpskursus i forbindelse med ulykker eller hjertestop, stifter du bekendtskab med ABC-metoden. Denne metode bliver beskrevet nærmere nedenfor. I mindre kritiske situationer (men absolut stadig alvorlige), vil et førstehjælpskursus gå i dybden med, hvordan man som civil kan hjælpe patienter, der eksempelvis oplever sygdomme, småskader eller skader i forbindelse med temperaturpåvirkninger.

førstehjælpskursus

Et førstehjælpskursus med henblik på kritiske situationer består blandt andet af at lære at skabe sikkerhed på skadestedet. Det består ydermere af at vurdere patienten og udøve den nødvendige førstehjælp derfra. Her kunne ABC metoden, efterfulgt af en hjertestarter, blive nødvendig. Disse ting vil du lære, hvilket kan gavne dig rigtig meget som civil i et uheld, du aldrig havde forestillet dig at havne i.

ABC metoden

ABC metoden er meget relevant i mange typer for førstehjælp og især i de kritiske situationer, hvor en person er bevidstløs eller ved bevidsthed. Du kan ret hurtigt vurdere, om en person er dette ved blot råbe og berøre ham eller hende. Ilt er en nødvendighed for hjernen, og derfor skal du altså sørge for at skabe frie luftveje, som går under betegnelsen A for Airway. Du skal sikre, at patienten kan trække vejret, da det også er en forudsætning for blodcirkulation.

B står for Breathing, og derfor må du undersøge fremmedlegemer i munden, som kan have effekt på vejrtrækningen. Du kan dertil bøje hovedet let tilbage og skubbe hagen frem. Til gengæld kan bevidstløse personer ikke holde tungen fremme selv, og derfor skal du holde den, såfremt det er nødvendigt.

C for circulation er det skridt, hvor du må vurdere, om der er tegn på liv – altså vejrtrækning, hoste eller bevægelser.

Kendskab og implementering af ABC metoden kan gøre underværker. Derfor har dette en vigtig betydning på flere af vores førstehjælpskurser. Særligt som nævnt ved førstehjælp i kritiske tilfælde.

førstehjælpskursus

Et førstehjælpskursus giver mere end at hjælpe med at redde liv

Udover at bruge førstehjælpen i livstruende situationer, kan det altså også give mange andre brugbare resultater. Førstehjælp kan hjælpe med at reducere personens helbredelsestid. Dermed kan det gøre forskellen mellem at have en midlertidig eller en længerevarende inhabilitet. Du vil lære at agere roligt i nødsituationer. Du lærer simple steps, så du altid kan huske det i momentet. Med et førstehjælpskursus bliver selvsikker og komfortabel, som resulterer i effektivitet og kontrol i situationen. Dette kommer både dig selv og vigtigst af alt patienten til gode.

Hos Genstarthjertet udbyder vi førstehjælpskurser i mange forskellige henseende. Hvad enten du ønsker at genopfriske det, om du skal have taget det i forbindelse med kørekortet eller noget helt tredje, kan vi hjælpe dig. Se vores store udvalg af kurser her. Du lærer at tage ansvar i kritiske situationer, som virkelig hjælper dig selv og ikke mindst de sårede.

Ring til os