Det er meget væsentligt at have styr på hjertemassage, som er en del af den førstehjælp, du kan møde og udøve i nødsituationer. Hjertemassage indgår i ABC metoden under cirkulation, som vi har beskrevet i et tidligere indlæg. Hvis du ud fra ABC metoden kan konstatere, at der er tale om et hjertestop, kan du nemlig påbegynde hjertemassagen.

hjertemassage

Før du giver hjertemassage

Vær opmærksom på personen og på miljøet. Råb efter hjælp og vær sikker på at stedet er sikkert og begynd derfra at tjekke op på personen. Herfra ringer du 112, og du sender en anden person afsted efter en hjertestarter, såfremt der er én i nærheden. Alarmcentralen kan i de fleste tilfælde også se, hvor der er hjertestartere i nærheden, som vil komme jer til gode i en stresset situation. Du vil formentlig rådes til at påbegynde ABC metoden herfra, hvorfor det er godt at have styr på den.

Start med 30 kompressioner

Efter du har gennemgået cirkulationen kan du påbegynde en hjertemassage – hvis der ikke er noget åndedræt. Du bør straks give 30 tryk på brystbenet. Placer dine hænder, den ene på toppen af den anden, i midten af brystet. Brug din kropsvægt til at administrere dine kompressioner, som gerne skal være 4-5 centimeter dybe i brystet. Dine tryk skal leveres meget hurtigt og relativt hårdt – helst i en rate der hedder 100 kompressioner i minuttet. Når du har leveret de første 30 tryk, giver du 2 effektive indblæsninger.

Kunstigt åndedræt (indblæsninger)

Det er tid til at levere kunstigt åndedræt til patienten. Personens hoved tiltes let tilbage, hagen løftes og næsen lukkes. Du placerer din mund over patientens mund for at lave en komplet forsegling. Pust ind i personens mund og få brystet til at løfte sig. Disse laver du to af, og så kan du fortsætte med kompressioner.

En vigtig detalje er, at hvis brystet ikke løfter sig med indblæsningen, skal du prøve at tilte hovedet igen før, du leverer den anden indblæsning. Hvis der heller ikke sker noget her, er der mulighed for, at patienten bliver kvalt, eller at der er en forstoppelse i vejen. Derfor er det vigtigt, at du hele tiden er opmærksom på objekter, der kan sidde i vejen for luftkanalen.

Fortsæt herefter hjertemassagen og dan en cyklus af kompressioner og indblæsninger, ind til personen eventuelt viser livstegn såsom vejrtrækning. I mellemtiden får du måske hjertestarteren til rådighed, eller ambulancefolket når at træde til.

Hjertemassage hos Genstarthjertet

Som et led af alle vores førstehjælpskurser, giver Genstarthjertet dig en nøjagtig gennemgang af hele forløbet i din hjertemassage. For at udøve den i en nødsituation anbefales det på det kraftigste, at du har fået det gennemgået på et førstehjælpskursus, og ikke blot tager det i brug efter den ovenstående beskrivelse. Det er vigtigt at understrege. Hjertemassage skal gøres på den ordentlige måde, ellers risikerer du at gøre ondt værre. Efter at have deltaget i vores kurser vil du dog blive guidet gennem hele forløbet, så det sidder på din rygrad, og så du kan være med til at redde liv derude. Læs meget mere om vores kurser her, og tøv ikke med at kontakte os, hvis du skulle have spørgsmål.

Ring til os